Blogin tarkoitus

Tästä blogista löydät eläviä esimerkkejä plastiikkakirurgiaan turvautuneista. Blogi syntyi puhtaasti tiedonjanosta: ennen omaa leikkausta jokainen on varmasti uhrannut aikaa googlaamiseen ja tiedon etsimiseen. Aitoja kokemuksia ja luotettavaa tietoa Suomessa tapahtuneista operaatioista on kuitenkin suhteellisen hankala löytää. Jos Sinulla on tarina jaettavanasi, ota yhteyttä: tämän blogin avulla voit anonyymisti auttaa muita plastiikkakirurgiaa harkitsevia.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Tubulaaristen tai kehityshäiriöisten rintojen korjausleikkaus

Vaiva josta moni kärsii, mutta suurin osa vaikenee. Tubulaarisilla tai kehityshäiriöisillä rinnoilla tarkoitetaan tapausta, jossa rintakudosta ei ole muodostunut rintoihin normaalisti. Rinta on muodoltaan putkimainen "ketunnokka" jossa nännipiha on laajentunut ja rinnan alla on usein vähän tai ei ollenkaan kudosta. Toisin sanoen ainakin lähes kolmekymppisen  kirjoittajan kohdalla oli siis jumituttu siihen samaan lookiin mikä saavutettiin 15 kesäisenä. Usein kehityshäiriöön liittyy myös rintojen asymmetria eli epäsymmetrisyys. Vaiva on synnynnäinen ja on toistaiseksi epäselvää, mistä se johtuu. 

Kirjoittaja kävi läpi rintojen korjausleikkauksen julkisella. Useimmilla keskustelupalstoilla liikkuu laajalti virheellistä tietoa siitä, että ko. leikkauksia ei julkisella tehtäisi tai että niitä ei korvattaisi kokonaan. Haluaisinkin tähän alkuun heti oikaista, että kyllä niitä tehdään ja korvataan ihan samalla tavalla kuin esimerkiksi rintojen pienennysleikkauksia. Toki riippuu tubulaarisuuden/kehityshäiriön asteesta lähdetäänkö operaatiota tekemään, ja varsinkaan kovin nuorille ei ymmärtääkseni ole suositeltavaa ko. leikkausta tehdä rinnan kehityksen ollessa vielä kesken.

Itsellä prosessi alkoi ihan normaalisti omalle terveysasemalle hakeutuessa. Asun pk-seudulla. Omalääkärille selitin ongelman ja kerroin näin kolmenkympin lähestyessä alkaneeni kiusaantumaan jokseenkin omalaatuisista teinitisseistäni, jotka eivät vuosia jatkuneen rankan punttitreeninkään tuloksena muokkautuneet yhtään pyöreämmiksi tai naisellisemmiksi. En tyhmyyksissäni säilyttänyt kuvia joita otin ennen leikkausta, mutta olen ottanut yhteyttä sairaalaan josta toivottavasti lähettävät siellä otetut kuvat minulle piakkoin. Jotta kuitenkin jo nyt saisitte käsityksen siitä, millaiset rintani olivat, alla muutama kuva jotka yhdistämällä voi havainnoillistaa ongelmani:




Kuva lainattu Suomi24 keskustelupalstalta
Hakeuduin siis terveyskeskukseen ja sain kuin sainkin lähetteen plastiikkakirurgian poliklinikalle. Käsitykseni (ja kuulemani) mukaan valitettavan useat terveyskeskuslääkärit eivät ole tietoisia tästä ongelmasta, vähättelyä esiintyy usein ja lähetteen saaminen voi olla hankalaa. Varsinkin jos vastaanottohuoneessa on kylmä, on vaivan selittäminen tiukassa:  kylmässähän tissit ovat ihan erinäköiset, kun suuret nännit kurtistuvat pieniksi ja söpöiksi ja koko tissi näyttää lähes normaalilta. Yritä siinä sitten selitellä että "ei ne yleensä oo tälläset".

Minulla oli kuitenkin tuuria: sain lähetteen postilaatikkoon jo viikon kuluttua käynnistä. Aika plastiikkakirurgin konsultaatioon oli varattu parin kuukauden päähän Töölön sairaalaan. Sinne mennessäni jännitti hirmuisesti ja mietin, josko suostuvat / pystyvät vaivaa korjaamaan. Kaikki sujui kuitenkin paremmin kuin hyvin: kirurgi oli empaattinen ja suorasanainen naishenkilö joka ensinäkemältä totesi että kehityshäiriöhän rinnoissani on ja lisäksi vielä pienehkö asymmetria (vasen rinta hiukan suurempi). Kyllä siinä tippa tuli linssiin kun monen vuoden jälkeen joku tunnustaa ongelmani ja lupaa vielä korjata asian kuntoon. Kirurgi vielä pahoitteli, etten ollut älynnyt tulla jo paria vuotta aiemmin vaan lykännyt asiaa näin pitkälle.

Jo parin kuukauden päästä konsultaatiosta tuli soitto peruutuspaikasta, jota en ikävä kyllä voinut ottaa vastaan; mutta leikkausjono ei siis todellakaan ole välttämättä sitä ennustettua kuutta kuukautta. Lopulta saatiin aika sovittua puolentoista viikon päähän ja piinaava odotus alkoi. Järkytys olikin suuri, kun leikkauspäivää edeltävänä iltapäivänä tuli soitto jonohoitajalta, että leikkaukseni on peruttu! Kuulemma liian monta akuuttia tapausta tullut sisään ja paikkoja ei yksinkertaisesti ollut vapaana. Olihan siinä pasmat sekaisin hetken aikaa, tarkoitus oli ollut sinä iltapäivänä mennä ottamaan labrat sun muut, mutta toisaalta pitää ymmärtää että julkisella sairaalalla on velvoitteensa ja toki akuutit tapaukset menevät tällaisen edelle.

Parin lisäviikon jälkeen koitti odotettu päivä ja onneksi tällä kertaa mitään puheluita ei enää tullut. Menin sairaalaan aikaisin aamulla, ottivat verikokeen ja valokuvat, tapasin kirurgin uudestaan ja kävimme läpi leikkaustavan: implantit laitettaisiin, kudosta muussattaisiin ja nännit pienennettäisiin. Melkoinen prosessi! Tarkkaa implantin kokoa hän ei tuossa vaiheessa osannut sanoa vaan totesi että katsotaan sitten leikkaustilanteessa mikä parhaiten minulle istuu. Pienimmät proteesit ovat 80g, hän oli kuulemma ajatellut minulle n. 110g ja pyöreää, että saataisiin muoto muutettua kokonaan. Kysyi toiveistani, ilmoitin ettei oikeastaan ole muuta kuin että toivon että tissit ovat ihan eri näköiset kuin nyt.

Leikkausta ennen minulle annettiin diapam ja itse leikkaus kestikin yllättävän pitkään, nukutukseen menin puoli yksitoista aamulla ja kolmelta iltapäivällä toivat heräämöön. Kaiketi siinä oli sitten katsottu tarkkaan eri vaihtoehtoja ja tekniikoita. Olivat päätyneet laittamaan toiseen 165g ja toiseen 160g; tällä korjattiin myös asymmetria. Nännit oli pienennetty 3.3cm kokoisiksi. Implantit laitettiin lihaksen päälle ovat muodoltaan pyöreät. Ihanaa oli myös, että kudoksen muussaaminen ja implantin laitto oli toteutettu nännin kautta eli minulle ei tullut mitään muita arpia nännin ympäryksen tikkien lisäksi - ja nekin ovat sulavat.

Herätessäni olin pirteä kuin peipponen eikä mennyt kauaakaan kun jo pääsin osastolle. Kipuja ei pahemmin ollut; tuntuukin ihan yliampuvilta suurin osa nettikirjoitteluiden peloitteluista. Toki jokaisella on erilainen kipukynnys, mutta lähennä minulla rintakehää aristi ja nännejä hiukan pisteli. Ei kuitenkaan mitenkään häiritsevän paljon. Yön vietin osastolla ja seuraavana päivänä pääsin kotiin joskus kello 12 jälkeen.

Jälkihoitona pidän tukiliivejä kuukauden yötäpäivää ja ns. remmiä rintojen päällä kaksi viikkoa; sen tarkoitus on estää implantteja pumpsahtamasta liian ylös. Selällään tulisi nukkua n. 4 yötä, sitten voi jo hiljalleen kääntyä kyljelleen. Koska minulla on vain sulavat tikit nänneissä, ei tarvetta tikkien poistoon sairaalassa ole; haavateipit putoavat jossain vaiheessa pois omaa tahtia ja mikäli teräviä tikinpäitä näkyy, ne voi nypätä pois jos suurin osa on sulanut.

Tässä muutama kuva kotiin päästessä, eli päivä leikkauksen jälkeen:







Aika täydellisiltä ne omaan silmään näyttävät. Toki ovat kovin pinkeät vielä ja turvoksissa, joten koko tuosta varmasti tulee pienenemään ja muoto laskeutumaan luonnollisemmaksi; mutta en kyllä ikinä olisi uskonut että voi näin hienot vielä joku päivä saada kannettavaksi. Päivitän tänne blogiin kuvia sitä mukaa kun paraneminen edistyy; tarkoituksena olisi ottaa kuvat viikottain.

36 kommenttia:

  1. Vau! Mahtavaa, että jaat kokemuksen muiden kanssa. Itse pitisi uskaltaa mennä sinne lääkärille pyytämään lähetettä, mutta rohkeus ei ole riittänyt. Nyt kun luin juttusi, niin sain lisää rohkeutta, joten ylihuomenna olisi tarkoitus varata aika lääkärille ellen jänistä. Tosi hyvä lopputulos sulla.

    VastaaPoista
  2. Hei,täällä yksi toinenkin joka kärsii tubulaarisista rinnoista... En vain uskalla mennä pyytämään lähetettä, mutta tämä antoi rohkeutta! Lopputulos näyttää todella hyvältä. : )

    VastaaPoista
  3. Kiva että rohkaisee! Se tässä koko blogissa on osin tarkoituksenakin. Lopullisen tuloksenhan näkee vasta puolen vuoden päästä, mutta toivotaan parasta :)

    VastaaPoista
  4. Noihin laitettiin implantit ? Niin onko ne kuitenkin ikuiset ? Olen 18v, ja näyttää, että sama ongelma on.. Rintani ovat juurikin tuollaiset kuin ensimmäiset kuvat ja nyt vasta sain tietää, että tämä onkin eräänlainen kehityshäiriö :(

    VastaaPoista
  5. Kiitos mahtavasta blogista!!!
    Rintasi näyttävät oikein mageilta!
    Harmikseni löysin tämän vasta nyt, sillä itse kävin samaisessa toimenpiteessä 5 päivää sitten. (leikkaus tehtiin yksityisellä). Olisin ollut todella iloinen jos olisin huomannut tämän blogin aikaisemmin. Kun tuntuu että oikeain uskottavaa infoa ei tunnu hevillä löytyvän. Minä kanssa jännitin leikkausta todella paljon ja siksi harkitsinkin asiaa monta vuotta. Minulle laitettiin lihaksen alle anatoomiset implantit mikä on kuulemma kivuliaampi kuin päälle laitettuna. Ekat 2 päivää olin todella kipeä,esim. sängystä nouseminen oli tuskaista. Mutta jo nyt tuntuu että toipuminen on todella vauhdissa :). Lähtötilanne minulla oli kaksi imetystä läpikäyneet surkeat/venähtäneet A70 ja tavoite olisi C70 aika sen sitten näyttää..

    VastaaPoista
  6. Moi, kiva kuulla! Missä sairaalassa kävit? Oliko sinulla kuitenkin myös kyseessä tubulaaristen rintojen korjaus, vai pelkkä rintojen suurennus? Kuten sanottu, tähän blogiin saavat muutkin laittaa tarinoitaan julkaistavaksi, jos siltä tuntuu että kokemuksen voisi anonyymisti jakaa :)

    VastaaPoista
  7. Siis mahtavaa että löysin tämän blogin. Olen aina kärsinyt rinnattomuudestani, lapsen saamisen myötäkin ne pysyivät samanlaisina olemattomina aa-kin on joissain tapauksissa iso. mielessä on ollut monesti että pitäisikö korjauttaa, mutta se on tuntunut turhalta ajatukselta, vaikka ihan oikeesti kärsin niistä, vaatteita ei löydy, uimahalliin en mene mielelläni ymym. miesystäväni heitti vaan tämän ajatuksen ilmaan pari viikkoa sitten, ja kun se esitettiin niin etten voinut edes loukkaantua jäin miettimään asiaa ja googlettamalla löysin tänne. Jospa nyt 33-vuotiaana saisin tehtyä asian eteen jotain :) tod.näköisesti pääsisin kunnallisen kautta. nyt vaan rohkeutta keräämään ja pitäisi varata aika terveysasemalle.

    VastaaPoista
  8. Hei! Minulla oli kyseessä vain rintojen suurennus. Leikkaus tehtiin Tampereella yksityisellä KC-Clinic:lla, joka ostaa leikkaussalin käyttöönsä koskisairaalasta. Voin suositella paikkaa omasta puolestani :). Kokonais hinta jäi jonkin verran alle 6000e.

    VastaaPoista
  9. Minkä hintainen tuo leikkaus on? Meinaan julkisella?
    Mulla on kans tubulaariset rinnat ja ne häiritsee ihan sairaana! Tuntuu uskomattomalta ajatella että ne voi todella korjata.

    VastaaPoista
  10. Mites ku transseksuaalit miehet saa kaiken maailman naishormooni hoitoja, että niille kasvais rinnat jne, ni miksei sitten johonki tämmöseen rinnan kehityshäiriöön vois käyttää samaa? tietääkö kukaan? itse en haluaisi leikkaukseen mennä, koska en halua silikoneja. Haluaisin että ne kasvaisivat luonnollisesti loppuun. valitettavasti kuukautisteni alkamisesta on jo 9 vuotta, joten rintani eivät ole enää kehitysvaiheessa ): nimim. ikuisesti tötteröt

    VastaaPoista
  11. Olen itse 16v ja rintani ovat luultavasti tubulaariset. Huomasin sen tänään kun luin keskustelupalstaa. Paljon se korjaus+implantit maksavat yleisellä, ja kuuluuko siihen implantin vaihto? Olen itkenyt kolme tuntia putkeen tämän takia....muutenkin olen epävarma itsestän. Olen isokokoinen enkä erityisen kaunis. Pienempänä lohdutin itseäni sillä ajatuksella että saan ainakin kauniit B/C kupin rinnat(kaikilla muilla suvun naisillani on), mutta nytten itsetuntoni romahti 30% 0%:tiin.... ;'(

    VastaaPoista
  12. Hei! Olen jo pitkään tiennyt, että minulla on tubulaariset rinnat. Haluaisin tehdä korjausleikkauksen. Onko siis mahdollista saada Kelalta korvausta operaatioon? Saisiko yksityiseltäkin lääkäriltä lähetteen vai tarvitseeko minun mennä vain terveyskeskukseen?

    VastaaPoista
  13. itse en aikaisemmin ole tullut edes ajatelleeksi että kyseessä on kehityshäiriö. Itseäni rintani on ahistaneet teinivuosista saakka. Nyt olen yhden lapsen sinkku äiti, pian 23 vuotias. Raskaus ei muuttanut rintojani juuri ollenkaan, kaverit kun aina puhuu rintojensa kasvavan ym. Itselleni jäi samankokoiset, ellei jopa hiukan pienemmät rinnat imetyksen jälkeen. Olen kuitenkin erittäin ujo ja asun pienellä paikkakunnalla... saisinkohan aikaiseksi mennä lääkäriin?! Tämä ainakin rohkaisi jonkinverran :)

    VastaaPoista
  14. kiitos kirjoituksesta :) Itse en ole koskaan tullut edes ajatelleeksi että kyseessä olisi kehityshäiriö. Itselläni on kaukana toisistaan olevat, pitkulaiset rinnat... tosin kokoa 75 b... mutta silti erittäin häiritsevät. Olen aina halunnut pyöreämmät rinnat, ja itsetuntoa ei kohota ainakaan se, että kaikilla kavereillani on kauniit isohkot rinnat ihan luonnostaa. Nyt olen kohta 23 vuotias yh mamma, ja imetys pienenti entisestään rintojani ja hävitti sen vähäisenkin kudoksen joka niissä oli. Vielä kun uskataisi terveyskeskus lääkärille pienellä paikkakunnalla... tämä kuitenkin omalla tavallaan rohkaisi :)

    VastaaPoista
  15. Hei!

    Luulen, että itsellänikin on tubulaariset rinnat. Rintojen muoto on putkimainen ja nännit ovat isot, ja nännipihat ovat nännien kanssa samalla tasolla. Nännien törrötys minua häiritsee hirveästi, ja kysymykseni kuuluukin: voiko leikkaus auttaa myös siihen? Laskeeko nännipihat leikkauksen jälkeen? Vai onko siihen ongelmaan olemassa jokin muu leikkaus?

    VastaaPoista
  16. Heippa! Mulla sama ongelma ja oon ajatellu leikkausta.. Paljonko toi sun leikkaus kokonaisuudessaan maksoi?

    VastaaPoista
  17. Otin tänään yhteyttä lääkäritalolle ja kyselin vähän hintoja tähän. Ei osannut tämä henkilö vastata, mut pyysi jonkun toisen henkilön ottamaan muhun yhteyttä. Ehkä tämä tästä alkaa edetä. Niin monta vuotta oon odottanu, että tämä "vaihe" menee ohi ja saan normaalit rinnat. Onneks otin asioista selvää ja tajusin, ettei tämä ole kyllä mikään vaihe ja asialle pitää tehdä jotakin. Sun blogin kautta sain sit vihdoinkin rohkeutta ottaa yhteyttä tuonne. Hinta hieman pelottaa, mut kait ne sitten näkee että oikeasti on kehityshäiriö kyseessä.

    VastaaPoista
  18. Kai munki nyt pitää kommentoida. Elikkäs, oon 19-vuotias ja oon tutkinu tätä tubulaarisuutta jo jonkin aikaa kun itsellänihän on samanlaiset. Olen miettinyt kauan aikaa että kuinka uskaltaisin mennä tk:hon pyytämään lähetettä. Asun pikkukylässä ja täällä pitää liiotella paljon että saa pelkästään särkyyn lääkettä.. Ystäväni on käynyt korjausleikkauksesssa juuri tubulaarisuuden takia ja pelkästään sekin on rohkaissut menemään, mutta mitä tk<.ssa sitten pitäs sanoa? Ja kannattaako mennä miehelle vai naiselle? En ole siis imettänyt ikinä.

    -Ujo

    VastaaPoista
  19. Itse olen 20 vuotias nainen ja mulla on tosi pahasti tubulaariset rinnat, olen käynyt näyttämässä yksityisellä ja nyt onkin lähete tekeillään kunnalle.. Rinnoissa ei ole käytännössä lainkaan rintakudosta, ainoastaan isot, ulkonevat nännit. Tarkotuksena olisi siis korjata nännit ja laittaa implantit rinnan alta (ei siis nännin kautta). Ihana lukea kerrankin oikeaa, yksityiskohtaista tietoa prosessin läpikäyneeltä! Yksityisellä käynti oli hieman masentava, kukapa haluaisi kuulla omistavansa vaikeasti alikehittyneet rinnat (vaikka se olikin jo tiedossa...). Lääkäri oli onneksi todella asiantunteva.

    VastaaPoista
  20. Upeaa, että olet jakanut korjausleikkauskokemuksesi täällä blogissa! Olen saanut siitä paljon vertaistukea. :) Olen itse 25-vuotias nainen ja menossa lähiviikkoina rintojen korjausleikkaukseen Töölöön, eli siis julkiselle puolelle pääsin. Minutkin tapasi naiskirurgi, joka oli empaattinen ja lämmin ihminen eli ehkä kyseessä on sama lääkäri kuin sinunkin kohdallasi.
    Tubulaariset rintani ovat vaivanneet minua aina ja olen miettinyt leikkausta monta vuotta. Tubulaarisuudesta ei paljon puhuta: edes gynegologi, jolta asiasta tiedustelin muutamia vuosia sitten, ei osannut kommentoida mitään. Jokaisen naisen rinnathan ovat erilaiset ja usein sitä kuulee, että kyse on itsetunnosta, mutta vaikka olen kasvanut ulos teini-iän epävarmoista vuosista, en ole siltikään sinut kummallisen näköisten rintojeni kanssa. Minun on hankalaa ostaa liivejäkin, sillä rintojen alta puuttuu kudos kokonaan ja jokaiseen liiviin jää tyhjä pussi tai sitten ne rusentavat putkimaiset rintani kaksin kerroin.

    Jonotin itse puoli vuotta ennen kuin sain tietooni leikkauspäivän, mutta se ei haitannut minua. Nyt alkaa jo jännittää (varsinkin kun sanomalehdet ovat nyt täynnänsä implanttikohua), mutta esikäynnillä saanen vielä lisää varmuutta kun pääsen varmistamaan asioita kirurgilta ja lääkäriltä. Ensimmäisellä käynnillä oli puhetta, että nännit jätetään rauhaan eikä kuppikokoa tarkoituksella kasvateta A:sta ylöspäin. Olen pienikokoinen nainen, enkä tahdo suuri rintoja. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja voin toivuttua olla ylpeä rinnoistani.

    VastaaPoista
  21. Heippa,

    Mahtavaa että olet jo noin lähellä muutosta :) Oliko kyseessä vaalea- vai tummatukkainen kirurgi? Minut operoi lopulta vaalea, mutta kävin juttelemassa myös tumman kanssa. Molemmat aivan ihania tyyppejä.

    Mitä sinulle tarkalleen ottaen tehdään, jos nänni jätetään koskematta? Pelkkä implantti? Varmista vielä, että sillä saadaan varmasti haluttu tulos aikaan. Itselläni ei missään tapauksessa olisi päästy eroon tubulaarisuudesta pelkästään implantilla; ja nyt jälkikäteenkin olen vielä pohtinut että olisivat vaan pienentäneet nännejä vielä enemmän ja vaikka nostaneet hiukan ylemmäs. Kannattaa kuitenkin siis selostaa hyvin tarkkaan mitä odotat lopputulokselta :)

    Jos sinulla on siellä omaa rintakudosta, pienimmälläkin implantilla kuppikoko varmaan suurenee A:sta yli, mutta ei siitä kannata paineita ottaa; tärkeintä että näyttää sopusuhtaiselta. Kukaan ei vieläkään esimerkiksi usko että minun kokoni nousi A:sta D:hen, kun eivät nuo näytä ollenkaan niin suurilta.

    Onnea leikkaukseen, varmasti kaikki sujuu hyvin ja ihan takuulla tulet olemaan ylpeä uusista tisseistäsi!

    VastaaPoista
  22. Kiitos paljon vastakommentista ja kannustuksesta! :)
    Muistaakseni juttelin vaaleahiuksisen kirurgin kanssa kesällä. Hän ei osannut silloin sanoa, tulisiko hän itse olemaan leikkaava kirurgi, mutta helpottavaa kuulla, että toinenkin on aivan yhtä pätevä. :)

    Pelkästä implantista on ollut puhetta. Lääkäri tosin varoitti, ettei ihoni välttämättä riitä implantin tarpeisiin, jolloin joudutaan laittamaan väliaikainen pussukka, jonka sisään ruiskutetaan liuosta ihon venyttämiseksi. Toivon, että en joutuisi siihen, mutta toisaalta olen valmis kestämään ihon venytyksetkin, jotta saisin oikeat tissit.
    Mietin tuota nänniasiaa. Minun täytynee vielä ensi viikon esikäynnillä puhua siitä, millainen lopputulos on ja olisiko nänneihin koskeminen kuitenkin aiheellista. Kiitos vinkistä! Ehkä voisin tulostaa muutaman esimerkkikuvan siitä, millaista lopputulosta olen kuvitellut mielessäni ja kuulla, onko se lähelläkään mahdollista leikkauksen jälkeistä todellisuutta. Minua pelottaa, että mikäli nänneihin kajotaan, niistä lähtee tunto. Mutten tiedä, onko pelkoni lainkaan aiheellinen. Tosin, vaikka nännipihani on laaja, ovat itse nännit usein "nöpöttävässä" tilassa, vaikkei olisi kovin kylmäkään. Siltä osin ne näyttävät varsin tavallisilta.

    Minustakin tuntuu, että vaikken havittelekaan itsessään kuppikoon suurenemista, se todennäköisesti kasvaa (ainakin...) B:hen sillä nythän tissukat ovat olleet koko ajan liiveissä enemmän tai vähemmän kasassa. Mutta enpä tosiaan taida ottaa siitä asiasta stressiä, viime käynnillä tuli niin hyvä tuntuma siihen, että kirurgi osaa luoda sopusuhtaiset rinnat, että luotan häneen siinä asiassa täysin.

    Voin varmaan tulla vielä leikkauksen jälkeen kertomaan tähän ketjuun, miten kaikki loppujen lopuksi meni. :) Kiitos paljon rohkaisevista sanoistasi, ne merkitsevät minulle paljon. :)

    -"Se 25-vuotias Töölöön menijä"

    VastaaPoista
  23. Mulla olis kuva (omista) tubulaarisista rinnoista, haluaisin korjausleikkaukseen, mutta pelkään riskejä. Ja mietin miten leikkaus vaikuttaisi ehkä joskus ajankohtaiseen imetykseen. Olen nyt 22 v. Jos haluat kuvan tänne "esimerkiksi" millaiset ovat tubulaariset tissit voin lähettää =) Toisaalta olen kyllä jo niin tottunut näihin, että tällä hetkellä nämä eivät ole mikään maailman suurin ongelma. Olen oppinut pitämään näitä jopa vähän kauniimpina, kun olen lihonut niin tietty muoto on mennyt vähän pyöreämmäksi. Joskus aikaisemmin (3-4vuotta sitten häpesin olla alasti, tuntui nololta antaa esim. poikaystävän nähdä nämä...ja kun tiesi että nämä eivät ole normaalit..)

    VastaaPoista
  24. Oma leikkaukseni on nyt onnellisesti ohi. Minut leikkasi lopulta ennestään tuntematon mieskirurgi (pakko myöntää, että olin hiukan pettynyt, ettei minut kesällä vastaanottanut nainen jatkanut kanssani, muttä pätevältähän tämä herrakin toki tuntui). Tänään on kulunut tasan viikko leikkauksesta. Nänneihini koskettiin tosiaan sittenkin, tubulaarisuutta tuskin olisi saatu katoamaan ilman sitä. Kaksi ensimmäistä päivää olivat pahimmat, mutta kipu ei ollut sietämätöntä. Olin sairaalassa kaksi yötä, halusin itse jäädä vielä toiseksi yöksi, koska käveleminen oli vielä turhan hankalaa. Panacodia söin buranalla höystettynä ensimmäiset viisi päivää, mutta enää en käytännössä tarvitse kipulääkkeitä lainkaan. Iho tuntuu rintakehässä toki yhä kiristävältä enkä viitsi kirmailla (vaikka haluaisin...), mutta oikeastaan ainoa asento, jossa tunnen kipua, on makuulle meno ja sängystä ylös nouseminen.

    Rinnat ovat nyt melkoisen turvoksissa ja toivon koon pienevän viikkojen kuluessa. Toisaalta, pidän mieluummin nämä omasta mielestäni "suurehkot" (nyt turvoksissa varmaankin C-kuppi, ennen leikkausta käytin 75A-kokoisia topattuja liivejä) kuin ottaisin takaisin entiset putkilot. Samaten, vaikka joku huomaisi etteivät kyseessä ole luomut, olisin silti tyytyväinen muutokseen. Olen tässä katsellut päivityksiäsi omasta tilanteestasi ja kylläpä rintasi näyttävät kauniilta viimeisessä! Ehkäpä minunkin tilanteeni on kuukauden päästä sama.

    Minun täytyy jonkin verran kritisoida sairaalasta saatua jälkihoito-ohjeistusta, se olisi paikoin voinut olla tarkempaa. Voisin poistaa teipit tikkien päältä ohjeen mukaan huomenna, mutta netistä saamani tiedon perusteella minulle on nyt epäselvää, laitanko tilalle uutta vai en. Nukkumisesta ei myöskään puhuttu mitään, mutta nukun vielä toistaiseksi selälläni. En myöskään saanut tukivyötä, ainoastaan liivit. Jälkitarkastus on vasta maaliskuun alussa, mutta voisin soittaa ja tiedustella asioita.

    Harkitsen, jos kirjoittaisin itsekin leikkauskertomuksen ylös, jospa siitä olisi jollekulle yhtä paljon iloa kuin sinun teksteistäsi on ollut apua minulle. :)

    -Se edellinen kommentoija (4.11 kommentoinut) 25 v. nainen, joka kirjoitti häämöttävästä leikkauspäivästä

    VastaaPoista
  25. Moi, Ihanaa kuulla että on onnellisesti ohi ja nyt vaan kesää odotellessa ;)

    Juu, sama homma, minusta sairaalan ohjeistus oli hyvin köykäinen. Jos poistat teipit, laita ihmeessä päälle uutta; näin pidät haavan kasassa eikä arvesta tule leveää. Itse vaihtelin niitä n. 5 päivän välien, riippuen miten alkoivat lähteä irti. Kun tikit ja kuivunut möhmä/veri alkoi kunnolla olla irronnut, siirryin silikoniin joka myös siis estää arven liikakasvua.

    MInkälaiset silikonit sinulle laitettiin? Ehkä siitä riippuen eivät antaneet tukivyötä. Pikkuhiljaa voit alkaa nukkua kyljelläsi, mutta mahalleen kääntymistä suosittelisin odottamaan ainakin pari kolme kuukautta. Kannattaa ajatella niin, että parempi alussa hoitaa hyvin ja olla varovainen, kuin hutiloida, koska lopputulos on sitten sen mukainen.

    Turvotuksesta ei kannata huolehtia, se kyllä häviää ja lopulta ehkä toivot että olisivatkin pysyneet hiukan pinkeämpinä ;)

    Jos teet aiheesta blogin, laita minulle linkki niin pistän sen tuohon sivupalkkiin. Suosittelen lämpimästi, sen avulla on helpompi muistaakin mitä tapahtui missäkin vaiheessa toipumista.

    Tsemppiä, ja kysy ihmeessä lisää jos jokin mietityttää!

    VastaaPoista
  26. Kuulun nyt ilmeisesti siihen "onnelliseen" ryhmään joka pääsee rintojen korjausleikkaukseen Töölöön. Nykyään rinnat ovat siis käytännössä vain tubulaariset nännit, rintakudosta tai rasvaa ei ole oikeastaan yhtään (...) vaikka muuten olen normaalipainoinen enkä kutsuisi itseäni erityisen timmiksi! :D
    Päätin viimein viime syksynä ottaa itseäni niskasta kiinni ja alkaa hoitamaan tätä tissiongelmaa, joka on tietenkin vaivannut minua yläasteesta asti (olen nyt 20v). Tämän blogin lukeminen rohkaisi minuakin valtavasti, ja huomasin etten olekkaan vaivani kanssa yksin vaikkei ystäväpiiriini kuulukkaan ketään, jolla olisi vastaavat tissit. Itseäni ärsyttää aika kovasti, kun aina väitetään,että "jokaisella on persoonalliset tissit, mitkään eivät ole epänormaalit". Kyseessä on tietenkin erittäin arkaluontoinen aihe, mutta ainakin omassa tapauksessani, joka on siis todella räikeä, olisi jo muutama vuosi sitten ollut kiva kuulla, että asialle voidaan tehdä jotain. Ja vaikka minäkin olen aina näyttänyt tyytyväiseltä itseeni ja poikaystäviä on riittänyt, on itsetuntoni oikeasti ollut aika pohjamudissa tissien kohdalla.
    Vielä on toki kyllin aikaa kysellä lääkäriltä, mutta miten on noiden sairaslomien kanssa, teen aika rankkaa työtä johon kuuluu nostelemista (ja muutenkin aika paljon fyysisiä ponniteluita päivittäin), joten onko mitään hajua paljonko sitä lomaa yleensä tulee? Saan tätä tietoa toki lääkäriltäkin, mutta miten teillä on ollut? Ja jääkö nänneihin leikkauksen jälkeen mitään tuntoa, kun ne leikataan ja "muotoillaan"?
    -M

    VastaaPoista
  27. Heips, nyt on leikkauspäivästä kulunut 17 päivää. Minulla parantumisprosessi on mennyt hitaammin kuin sinulla, mikä saattaa johtua erilaisesta leikkaustavasta.
    Minulla ei itse asiassa ole tietoa siitä, minkä malliset implantit minulle laitettiin. Kirurgini oli (liiankin) vähäsanainen ja kiireinen, enkä leikkauksen jälkeen nähnyt häntä kuin pikaisesti heräämössä. Tilasin epikriisin kotiin, josta sain lukea, että minulle on laitettu rintoihini yhteensä 295 g tavaraa. Se tuntuu paljolta, mutta toisaalta, minulla ei ole oikein mielikuvaa, kuinka isolta 150 g proteesi todellisuudessa näyttää.

    Sinulla siis laitettiin proteesit nännipihojen kautta? Itselläni on leikkaushaavat myös rintojen alla. En ole vielä ihan tyytyväinen rintojen muotoon, mutta ne ovat erityisesti alaosistaan edelleen turvoksissa ja kosketusherkät, joten vielähän ne muokkaantuvat. Olen hiukan kateellinen sinulle, kun rintasi näyttävät kuvien perusteella olleen alusta asti hyvin luonnollisen näköiset. ;) Itse näen omani liiankin pyöreinä.

    Kävin ostamassa muutama päivä sitten urheiluliivit, mutta ne taitavat olla toistaiseksi liiankin napakat, koskapa sain verenpurkaumia rintakehälle sekä pahat painaumat. Ne saattavat olla myös mallinsa puolesta tähän tilanteeseen epäsopivat, koska kuppikoko niissä on järkyttävä D, kun taas ystäväni lainaamat C-kupilliset urheiluliivit tuntuvat paremmilta.
    Ehkäpä tyydyn käyttämään näitä sairaalan Lymed-liivejä, kunnes turvotus laskee järkevälle tasolle...

    Olen arvokkaiden vinkkiesi perusteella vaihdellut haavateippejä ja ainakin toistaiseksi haavat näyttäisivät paranevan ihan hyvin. Rintojen alla olevat leikkaushaavat tosin tuntuvat polttelevilta, on hiukan epämiellyttävää, että liivin alaosa aina jonkin verran hankaa niitä.
    Soitin sairaalaan kysyäkseni ohjeita, mutta nukkuma-asento tunnuttiin vetävän hatusta sairaslomani pituuden perusteella... Olen siis yhä toistaiseksi nukkunut vain selälläni, mutta muutaman päivän päästä aion kokeilla kyljellään makaamista, mikäli tissini sen sallivat.

    Minulla on pari kyssäriä, jos ehdit vastailla: :)
    Kuinka kauan sinulla tuntui ikävää paineen tuntua rinnoissa, kun asetuit selinmakuulle vai oliko sinulla sellaisia tuntemuksia lainkaan? Kuinka napakalla pidit tuki/urheiluliivejä ensimmäisenä kuukautena? Minulle on hiukan epäselvää, pitäisikö liivien tuntua selkeästi "puristavilta" vai riittääkö, että ne ovat mukavasti päällä (siis toki niin, etteivät valu pitkin rintakehää).

    Olen kirjoittanut omaa leikkaustarinaani ylös kuvien kera. Täytyy katsella, saako tarinani onnellisen lopun ja jos saa, niin miten sen parhaiten muille tarvitsijoille jakaisin. :)

    -25 v., Töölössä leikattu nainen (oivalsin vasta nyt, että voin käyttää journal profiili-nimeäni)

    VastaaPoista
  28. Moi, paraneminen on toki yksilöllistä ja kuten sanoit, varmastikin erilainen leikkaustapa vaikuttaa asiaan. Minullekin sanottiin ensin että todennäköisesti laittavat implantit sisään niin, että tulee ns. ankkurihaava eli myös viilto rintojen alle, mutta leikkaustilanteessa olivat hoksanneet että nännini (ilmeisesti) olivat niin suuret että implantti oli mahdollista sujauttaa paikoilleen sitä kautta.

    Painetta tuntui muistaakseni vain noin viikko, enkä kokenut sitä mitenkään erityisen ikäväksi. Laitettiinko sinulla implantit lihaksen päälle vai alle? Ehkä tälläkin on vaikutusta.

    Liivien pitäisi olla hyvin tukevat eli aika napakat. Kannattaa pitää niitä Lymedin liivejä jos eivät muut vielä tunnu hyviltä; varmistat ainakin että tissit ovat oikeassa asennossa ja implantti pysyy paikoillaan. Itse ostin uudet liivit koska turvotuksen laskiessa Lymedit eivät enää tuntuneetkaan niin napakoilta kuin aiemmin, ja olin jokseenkin hysteerinen sen suhteen etteivät tissit pääse heiluilemaan. Ei kuitenkaan ole tarkoitus että liivit tuottavat sinulle kipua tai verenpurkaumia, joten kohtuus tässäkin :)

    Nukkumisen kanssa käsittääkseni sama homma, eli idea on nukkua selällään myös siksi että implantit pysyvät oikealla paikalla ja asettuvat sinne rintaan oikein.

    Älä huoli, kyllä ne siitä normaalin näköisiksi muuttuvat :)Jatka ihmeessä tarinan ylöskirjoittamista, on sitten hauska verrata rintojen paranemista eri vaiheissa.

    VastaaPoista
  29. Hei, olen itse menossa plastiikkakirurgian poliklinikalle puhumaan tästä ongelmasta. Uskalsin monen vuoden ihmettelyn jälkeen ottaa asian puheeksi yksityisellä käydessäni ja sainkin poliklinikalle ajan suhteellisen nopeasti. Eniten minua pelottaa leikkauksen kustannukset. Paljonko julkisella leikkaaminen maksaa? Itse en ole saanut tarkkaa käsitystä hinnan suuruudesta, mutta opiskelijana vähän jännittää millainen loppusumma leikkaukselle tulee....

    VastaaPoista
  30. Moi, itselläni ei ole tietoa; osaisiko joku sanoa yksityisen kustannuksista? Jos joudutaan ropeloimaan nännejä, laittamaan implantit ja muussaamaan kudosta, varmaan aika lähelle 10 000 mennään...Jos ei tarvitse ihan perusteellisesti uusia kaikkea, pääsee vähemmällä. Toivottavasti olet katsonut hyvän paikan jonne mennä, kun kaikki eivät ole erikoistuneet tubulaaristen leikkauksiin kun ovat hirmu haastavia.

    VastaaPoista
  31. mä pääsin nyt jonoon julkiselle!
    -M

    VastaaPoista
  32. Hei! Oli tänään aika julkisella kirurgian poliklinikalla ja pääsin jonoon. Arvioitu leikkausaika on syys-lokakuussa. En malttaisi odottaa. Sait Kelalta korvauksen leikkaukseesi? Pitikö sinun täyttää kelalle papereita vai toimittiko sairaala paperit kelalle? Itselläni on turbulaarisuutta rinnoissa, mutta suurin ongelma on niiden suurehko koko ero. Ero on niin suuri että uskon kelan maksavan kun kyseessä on kehityshäiriö. Harmittaa kun unohdin käynnilläni kysellä tuosta aiheesta....

    VastaaPoista
  33. Todella hienoa että vaivaudutte kertomaan kokemuksistanne näin! Toivottavasti monet lukevat tämän ja saavat tarvitsemaansa ja kaipamaansa infoa ajoissa! Itse kärsin tubulaarisista rinnoista tähän 23v ikään asti. Nännipiha oli valtava, ulkoneva, ja itse nänniä ei pihasta juuri erottanut. En tiennyt tubulaarisuuden olevan oikea ongelma, jonka olisi saanut julkisen kautta korjattua - lääkärit eivät koskaan sanoneet mitään vaikka gynellä monesti kummastelin rintojeni hölmönnäköisyyttä ja alikehittyneisyyttä. Ainoa vastaus mikä jäi mieleen oli "sulla varmaan rinnat jäi tuommosiksi kun sulla oli se syömishäiriö kasvuvaiheessa"! :(
    Koska rintani olivat todella rumat ja olen aina hävennyt niitä (anteeksi vain, kohtalonsisaret, mutta eivät tubulaariset tötteröt kauniitakaan ole), rohkaisin vihdoin tämän vuoden alussa mieleni ja varasin itselleni ajan rintojen suurennukseen yksityiselle. Itse leikkaus tapahtui yksityissairaalassa Virossa. Konsultaatiossa Helsingissä ihana konsultti totesi että implantti itsessään ei tubulaarisuutta korjaa, mutta että implantti voitaisiin laittaa nännipihan kautta, jolloin samalla voisi parantaa nännin ulkonäköä. Meinasi itku päästä onnesta, en tiennyt että nänneistäni saisi ikinä normaalinnäköiset!
    Koko proggis maksoi 4700e - eli verenkuvat + mammografia ymv ennakkotutkimukset, laivamatkat + saattaja, yöpyminen + ruoat, itse leikkaus implantteineen + lääkkeet + tukiliivit. Luulin saavani vain naisellisemman kokoiset ja näköiset rinnat, mutta pääsin samalla rahalla eroon itseäni koko ikäni häirinneistä kupolinänneistä. En voisi olla tyytyväisempi lopputulokseen! Tsemppiä kaikille joita tubulaarisuus häiritsee, apua löytyy kyllä jos sitä haluaa! :)

    VastaaPoista
  34. Osaakohan kukaan vastata, jos tubulaaristen rintojen leikkauksen käy läpi yksityisellä Kela korvauksella, onko mahdollisuus päästä jatkossa mahdollisesti eteen tuleviin uusinta leikkauksiin julkisen puolelle? Leikkaukset kun ovat yksityisellä todella arvokkaita, jopa Kelakorvauksen kanssa. Ja jos kerta on todettu olevan kyseessä kehityshäiriö. Itse punnitsen näitä vaihtoehtoja yksityisen ja julkisen välillä, kun pelkään että julkiselle joutuu odottamaan niin pitkään leikkaukseen pääsyä.

    VastaaPoista
  35. Hei, täällä yksi 17 kesäinen kohtalontoveri! Luin, että rintoja voi suurentaa rasvasiirrolla, niin ei tarvitse implantteja hankkia (hinta n. 6000€). Mutta siitä nännien muotoilusta en löytänyt mitään! Vaikka tässä muutaman vuoden vielä kypsyttelen, niin olisi mukava saada lisätietoa, vaikka loistavasti on selitettykin ylempänä. Ihan tavallisessa terveyskeskuksessako voi käydä näyttämässä rintoja, ja saada lähetteen minne, lääkärille? Entä sitten? Jos jotain reittiä pitkin päätyy toimenpiteisiin (hyvässä lykyssä julkisiin?) niin missä tapauksissa kela korvaa, ja ylipäätänsä halvalla pääsisi? Yksityiskohtaista tietoa kaipaisin juuri näistä simppeleimmistä asioista joita on ennen leikkauksia. (:

    VastaaPoista
  36. Kuinka paljon operaatiot maksavat julkisen kautta. Tai kun jos menee julkiselle terveyskeskukselle, niin mihin ohjaavat sieltä?

    VastaaPoista